Zakaj je debelost lahko zelo nevarna?

In Skrb za zdravje On
- Updated
Nevarnost debelosti

Prekomerna telesna teža ali debelost že dolgo časa ni več zgolj estetska napaka, pač pa se ljudje čedalje bolj zavedamo, kako zelo nevarna je. Kopičenje maščobnih oblog okoli trebuha in drugod po telesu je samo znak, da se v njem dogajajo nezdrave reči.

Na žalost je videti tudi vse več debelih otrok, ki se ob slabih prehranjevalnih navadah še izjemno malo gibljejo. Moderna tehnologija je postala bolj zanimiva kot tek za žogo ali plezanje na drevo. Hitra prehrana pa je danes lahko dosegljiva in tako varljivo dobrega okusa, da ji je težko reči ne.

1. Visok krvni tlak

Ljudje s prekomerno telesno težo imajo navadno težave s povišanim krvnim tlakom. Zanj vemo, da mu rečejo tudi tihi ubijalec, saj ga praktično ne čutimo, dokler ni žal že prepozno. Rahlo povišan krvni tlak namreč slabo vpliva na srce in ožilje, kar lahko vodi do srčne kapi in zelo resnih posledic.

Visok krvni tlak
Visokemu krvnemu tlaku lahko rečemo tudi tihi ubijalec.

Ob povišanem krvnem tlaku je vredno omeniti še slab holesterol, ki gre pri debelosti kar nekako z roko v roki. Ta se nabira na stenah žil, jih na ta način naredi ožje, kar pa pomeni, da se kri precej težje giblje po telesu. In ne le to. Holesterol lahko povzroči tudi krvni strdek, ki pa je lahko celo usoden.

2. Rak

Prekomerna telesna teža negativno vpliva na veliko reči v telesu. Med drugim jo povezujejo tudi s povečano možnostjo za nastanek rakavih obolenj, kot so rak na prostati, jajčnikih, črevesju, žolčniku in jetrih ter ledvicah.

Čeprav se morda na prvi pogled povezava med debelostjo in rakom ne zdi tako zelo opazna, pa je znanstveno dokazano, da debelost neposredno vpliva na nastanek naštetih rakavih obolenj.

3. Sladkorna bolezen

Čeprav se sladkorno bolezen močno povezuje tudi z genetskimi predispozicijami, pa je danes jasno, da obstaja neposredna povezava med debelostjo in omenjeno boleznijo. Debelost je sicer že sama po sebi velikokrat omenjena kot bolezen, vidimo pa, da veliko bolezni tudi povzroča.

Zanimivo, da ob diagnosticirani sladkorni bolezni še vedno obstaja možnost, da le-to omilimo že samo s hujšanjem, torej z izgubo odvečne telesne teže. Z ohranjanjem normalne pa nastanek same bolezni tudi preprečimo.

4. Depresija

Res je, tudi obratno gre. Torej, da depresija vodi v debelost, saj depresivni ljudje navadno pogosteje segajo po nezdravi hrani, ki je za njih nekakšna uteha za izboljšanje počutja. A tudi debelost vodi v depresijo, kar se še kako pokaže pri otrocih in mladostnikih.

Ti s svojim izgledom niso zadovoljni in se zapirajo sami vase ter kopičijo stres in negativne misli. Če zadeva traja predolgo, se kaj hitro lahko ujamejo v depresijo in začaran krog, iz katerega pa je zelo težko pobegniti. Žal v tem primeru ne bo dovolj zgolj urejena prehrana in izguba odvečnih kilogramov, pač pa bo pogosto potrebno k zdravljenju pristopiti še po psihološki plati.

You may also read!

Izboljšana spolnost s Kamagra gelom

Z gelom Kamagra do izboljšane spolnosti

Moški po 40. letu starosti pri sebi začenjajo opažati določene spremembe, ki pa se ne tičejo zgolj nekaj sivih

Read More...
Astma

Kako živeti z astmo?

Pri astmi gre za kronično vnetno bolezen, zaradi katere pride do vnetja dihalnih poti in s tem do težav

Read More...
Lajšanje menstrualnih krčev

5 nasvetov za lajšanje menstrualnih krčev

Tisti dnevi v mesecu, ki bi jih ženske najraje preskočile. Žal to ne gre in se je potrebno vedno

Read More...

Mobile Sliding Menu