Supehrana za vsak dan (2. del)

In Zdrava prehrana On
- Updated

Superhrana je odličen vir vlaknin, vitaminov, antioksidantov in drugih koristnih snovi. V prejšnjem delu ste spoznali acai jagode, borovnice in chia semena, tokrat pa vam bomo predstavili še cimet, regrat, česen, matcho, kvinojo, sladki krompir in vodno krešo.

Cimet

Ne samo, da nas cimet spominja na božič, cimet nam bo dal tudi nekaj energije. Uporablja se v kar nekaj jedeh, od indijskega currya do babičinega jabolčnega zavitka, doda se ga lahko tudi v kavo (kavo s cimetom enostavno MORATE poskusiti). Ta sladko-pikantna dišeča začimba pomaga uravnotežiti sladkor v krvi, kar pomeni, da je lahko koristna za preprečevanje sladkorne bolezni, pomaga pa tudi tistim, ki so že diabetični.

Cimet
Cimet …

Poleg tega lahko cimetove protivnetne lastnosti ublažijo simptome artritisa oziroma vnetje sklepov. Cimet zaradi svojih številnih drugih razlogov zavira rast bakterij, ki se prenašajo s hrano, s čimer ne le deluje kot konzervans za živila, temveč uravnava prebavo in preprečuje razjede na želodcu.

Regrat

Ta rastlina je precej več kot le plevel na travniku. Medtem ko se regrat lahko šteje za plevel, bi morali domači vrtnarji dvakrat dobro premisliti, preden bodo zavrgli to majhno cvetočo rastlino. Regrat se je dolgo uporabljal tako v indijanski Ameriki kot v vzhodni medicini za zdravljenje bolezni ledvic in težav z želodcem. Regrat je visok v esencialnih mineralih, kot so kalij, magnezij in cink bogat pa je tudi z vitaminom B-kompleksa, beta-karotenom in vitaminom C.

Kot naravni diuretik lahko regrat pomaga izboljšati delovanje ledvic in jeter ter znižati krvni tlak. Čeprav je regrat skoraj v celoti užiten, ima največ zdravilnih snovi ravno koren, ki ga lahko vzamemo v dopolnilni obliki ali kot zeliščni čaj, ki ima rahlo grenek okus. Ta okus je privedel do tega, da ga lahko uporabimo tudi kot kavni nadomestek brez kofeina.

Česen

Česen je močan pomočnik srcu. Ne zgražajte se, ker česen smrdi, saj sicer znižuje krvni tlak in zmanjšuje tveganje za nastanek bakterijskih okužb. Je naravni antibiotik. Česen deluje tudi protivnetno ter pomaga lajšati bolezni, kot sta artritis in astma. Vsi vemo, da česen prispeva k slabemu zadahu, prednost te močne začimbe pa je, da vam ga ni treba jesti velike količine. Dovolj bo že en česnov strok na teden.

Matcha

Matcha je prava superhrana, boljša celo od zelenega čaja. Od standardnega zelenega čaja se razlikuje v tem, da je narejena iz drobno tlačenih celih listov, ponavadi pa ni pakirana v vrečkah kot navadni čaj. Iz tega razloga ima matcha višjo koncentracijo hranil in antioksidantov kot njen zelo slaven bratranec, zeleni čaj.

Matcha je v primerjavi z zelenim čajem prav tako bogata z antioksidanti in deluje proti staranju kot npr. borovnice. Ima štirikrat večjo vrednost beta karotena kot korenje. Izvira iz skrbno obdelanih listov temno zelenega čaja. Matcha je bogata tudi s klorofilom, za katerega se domneva, da detoksificira kri težkih kovin in kemičnih toksinov.

Kvinoja

Mati vseh zrn je tukaj in bo tukaj tudi ostala. Nobenega dvoma ni, da je kvinoja z leti in z dobrim razlogom postala priljubljena. Ta superhrana je bila uživana že v Južni Ameriki od inkovskega imperija in že dolgo velja za “mater vseh zrn”. Kvinoja vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin, zaradi česar je odličen vir beljakovin. Prav tako ima skoraj dvakrat več vlaknin kot druga zrna, kar pomaga pri zniževanju holesterola, preprečevanju bolezni srca in ohranjanju ravni sladkorja v krvi. Poleg tega je bogata z antioksidanti, železom, magnezijem in vitaminom B.

Sladki krompir

Okusa polni, oranžni sladki krompir ima večjo hranilno vrednost kot druge vrste gomoljnic. Njegova živahna barva je ključ do visoke koncentracije vitamina A v obliki beta-karotena. En sladki krompir vsebuje petkrat priporočeni dnevni dodatek vitamina A, močnega antioksidanta, ki ščiti pred prostimi radikali in pomaga pri preprečevanju bolezni pljuč, kot sta emfizem in pljučni rak. Sladki krompir je tudi dober vir vitamina C in mineralnega mangana v sledovih.

Vodna kreša

Vodna kreša je borec proti raku. V nekaterih regijah sveta se vodna kreša šteje kot plevel, v drugih kot vodna zelenjava ali zelišče. Ima toliko koristi za zdravje, da ne moremo reči, da je vodna kreša plevel. Najmočnejša in najbolj hranilna je, kadar se uporabi sveža in surova. Ta listnata trajnica pomaga v boju proti raznim vrstam raka in se že dolgo uporablja za zdravljenje. Zaradi svoje visoke vsebnosti joda krepi ščitnico, torej pomaga ljudem, ki imajo probleme s prekomernim delovanjem ščitnice.

You may also read!

Izboljšana spolnost s Kamagra gelom

Z gelom Kamagra do izboljšane spolnosti

Moški po 40. letu starosti pri sebi začenjajo opažati določene spremembe, ki pa se ne tičejo zgolj nekaj sivih

Read More...
Nevarnost debelosti

Zakaj je debelost lahko zelo nevarna?

Prekomerna telesna teža ali debelost že dolgo časa ni več zgolj estetska napaka, pač pa se ljudje čedalje bolj

Read More...
Astma

Kako živeti z astmo?

Pri astmi gre za kronično vnetno bolezen, zaradi katere pride do vnetja dihalnih poti in s tem do težav

Read More...

Mobile Sliding Menu