Kako živeti z astmo?

In Skrb za zdravje On
- Updated
Astma

Pri astmi gre za kronično vnetno bolezen, zaradi katere pride do vnetja dihalnih poti in s tem do težav pri samem dihanju. Značilen za astmo je piskajoč zvok ob vdihu in izdihu, dušenje in občutek teže na prsnem košu ter kašljanje. Nekateri astmatiki imajo manj težav kot drugi, pri čemer nekateri tudi zelo hude.

Dodatno pa življenje z astmo otežujejo določene alergije, kot je denimo alergija na seneni nahod. Še posebej spomladi, ko nas narava mami v svoj objem, je v zraku veliko alergenov, ki lahko stanje astme močno poslabšajo. Prav zato je potrebno poznati nekaj ključnih reči za obvladovanje same bolezni.

Proč od cvetočih travnikov in gozdov

K sreči še kako dobro vemo kdaj katera drevesa in druge rastline cvetijo zato se lahko astmatik primerno zaščiti pred alergeni. Ni nujno, da alergijo sploh ima kot tudi ni nujno, da kar vse po vrsti zato je ključnega pomena, da pri zdravniku opravi ustrezne teste za alergije.

Pelod, ki potuje po zraku žal ni prisoten samo v naravi, v okolici gozdov, travnikov ali parkov. Zelo rad zaide tudi v naše domove, ki so spomladi velikokrat na stežaj odprti. V tem primeru je na okna smiselno namestiti lovilce peloda pri čemer lahko za dobro zaščito poskrbijo tudi komarniki.

Omejiti prah v stanovanju

Prah je še eden izmed sprožilcev astmatičnega napada zato je potrebno doma poskrbeti, da je tega kar najmanj. V prvi vrsti je najbolje odstraniti vse preproge in poskrbeti za senčila, ki bodo nadomestila klasične zavese. Na njih se namreč prah zelo rad zadržuje in ob vsakem premiku zaide v zrak in v pljuča bolnika.

Ravne površine bo nato precej lažje čistiti prav tako pa je potrebno prah redno brisati in sesati. Priporočljivo je, da se s polic umakne manjše okraske, kipce in knjige saj je le te precej težko očistiti prahu, ki se na njih zelo rad nabira.

Pozor na pršice

Tudi pršice povzročajo astmatične napade zato je potrebno najprej vedeti kje se nahajajo nato pa poskrbeti za to, da se jim odvzame življenjski prostor in hrano. Največ pršic najdemo na tapeciranih kavčih, v postelji (vzglavnik, posteljnina, ležišče) pa tudi na že prej omenjenih preprogah.

Pršice se hranijo z odmrlo človeško kožo in lasmi zato ne čudi, da imajo ves čas na voljo dovolj hrane. Za začetek bo potrebno zamenjati posteljnino s tisto, ki je namenjena ljudem z alergijami kot tudi ne pozabiti na ležišče. Tudi anti-alergijska ležišča in prevleke poznamo.

Zdravila vedno pri roki

Ljudje z astmo imajo na voljo učinkovita zdravila, ki pa jih je potrebno zaužiti takoj, ko se pojavijo težave ali dihalna stiska. Najbolj prepoznavni med njimi so kortikosteroidi katere bolnik ob težavah s posebnim vdihovalnikom zajame v pljuča.

Zdravila za astmo
Bolniki s hudo astmo morajo imeti zdravila vedno pri sebi.

Ker tudi seneni nahod povzroča težave astmatikom imajo ti vedno pri sebi antihistaminike, ki se zelo dobro izkažejo pri boju zoper tovrstne alergije. V vsakem primeru se je dobro izogibati še cigaretam in cigaretnemu dimu zato naj se astmatik nikoli ne zadržuje v zakajenem prostoru saj lahko dim kaj hitro povzroči astmatični napad.

You may also read!

Izboljšana spolnost s Kamagra gelom

Z gelom Kamagra do izboljšane spolnosti

Moški po 40. letu starosti pri sebi začenjajo opažati določene spremembe, ki pa se ne tičejo zgolj nekaj sivih

Read More...
Nevarnost debelosti

Zakaj je debelost lahko zelo nevarna?

Prekomerna telesna teža ali debelost že dolgo časa ni več zgolj estetska napaka, pač pa se ljudje čedalje bolj

Read More...
Lajšanje menstrualnih krčev

5 nasvetov za lajšanje menstrualnih krčev

Tisti dnevi v mesecu, ki bi jih ženske najraje preskočile. Žal to ne gre in se je potrebno vedno

Read More...

Mobile Sliding Menu