Kako razmerje obdržati zdravo in zanimivo?

In Odnosi in partnerstvo On
- Updated
Kako obdržati razmerje zdravo

Romantična razmerja so izrednega pomena za naše splošno dobro počutje in tudi za zdravje. Na žalost pa se več kot 40 % zakonov konča z ločitvijo, ta številka pa še narašča. Dejstvo je, da je potrebno v zdravo razmerje, v katerem uživata oba partenrja, na dolgi rok vložiti dosti časa in truda. Na vašo srečo pa to sploh ni tako težko!

Pripravili smo nekaj preprostih smernic, ki vam bodo pomagale razmerje še dolga leta obdržati zanimivo, vroče in zdravo.

Transparentna komunikacija

Komunikacija v romantičnem razmerju je ključna. Pari v zdravih, trajnih razmerjih si vedno rezervirajo čas za iskren pogovor brez motečih dejavnikov (npr. mobilni telefoni, računalniki in podobno). Pomembno je, da se pogovarjamo še o čem drugem kot:

  • otrocih;
  • službi oz. karieri;
  • sosedih ali ostalih parih (vem, opravljanje je včasih zabavno, vendar hitro postane zelo nezdravo);
  • denarju;
  • itd.

Poizkusite preživeti nekaj časa s svojim partnerjem in se pogovarjajte npr. o globljih temah, kot so vaše skrbi, česa se morda bojite (ali veselite!) in podobno. To vaju bo zbližalo bolj, kot morda mislite.

Seveda se ni nujno pogovarjati vedno o smrtno resnih temah; s tem boste namreč dosegli ravno nasproten učinek. O svojih skrbeh, strahovih, pričakovanjih in veselju se sicer lahko pogovarjate tudi bolj lahkotno. Pokažite partnerju ali partnerici, da za vas nobena tema ni tabu tema in da se z vami lahko pogovori o čemer koli – brez strahu, da bi bili za to “kaznovani”.

Ankete so namreč pokazale, da je način komunikacije eden izmed najpomembnejših dejavnikov v razmerju. Bolj kot npr. osebnostne lastnosti, denarno stanje ali celo nivo predanosti svojemu partnerju določa, kako dolgo bo trajalo razmerje. Negativni komunikacijski vzorci, kot sta jeza ali prezir, so najhitrejša pot do konfliktov in posledično do konca razmerja.

Spori, prepiri in nesporazumi so sestavni del vsakega razmerja. Pa ste vedeli, da se lahko prepiramo dobro ali slabo? Nekateri načini prepiranja oz. komunikacije so namreč bolj konstruktivni kot drugi. Med nekonstruktivne načine komunikacije štejemo povzdiganje glasu, kritike na osebni ravni in umikanje iz pogovora (ignoriranje). Konstruktivni načini pa vključujejo dejansko poslušanje svoje boljše polovice in poizkušanje razumeti tudi njeno stališče in občutke. Trikrat lahko ugibate, kateri način komuniciranja bo vaše razmerje ohranil srečno, mirno in izpolnjujoče.

Ohranimo razmerje zanimivo

Kot že omenjeno, je med otroci, družino, službami in ostalimi obveznostmi vedno težje ostati povezan s svojim izbrancem/-ko. Vendar pa se splača potruditi, saj je od tega neposredno odvisna kakovost našega življenja. Priporočljivo pa je za to skrbeti, še preden pride do težav, saj vsi vemo, da je kurativa boljša od preventive.

Da zakon ali veza ne postane monotona, nekateri pari redno izvajajo t. i. “zmenke”, kljub temu da niso več mladi zaljubljenci. Vendar pa se tudi tega lahko naveličamo, če se vedno držimo ustaljene rutine, kot so kino predstave, vedno iste restavracije in tako naprej. Priporočljivo je – vsaj občasno – ta ustaljeni kalup razbiti in poizkusiti kaj novega. Na primer kakšen skupni tečaj kuhanja ali plesa, udeležitev potopisa ali predavanja, popoldanski piknik, izlet v naravo in podobno. Možnosti je ogromno, izkoristite jih!

Kdaj bi pari morali poiskati pomoč psihoterapevta?

Kot vsaka živa stvar ima tudi vsako razmerje svoje vzpone in padce. Nekatere težave v razmerju so vseeno nekoliko bolj resne kot druge in si zaslužijo bolj resen pristop.

Pomoč psihoterapevta
Ko težave postanejo resne, se je priporočljivo obrniti na pomoč psihoterapevta.

Take težave tipično vključujejo denar ali odločitve o vzgoji otrok. Dober način, kako prepoznati resnejše težave, je ta, da ste preprosto pozorni, kateri prepiri se ponavljajo vedno znova in znova. V takih primerih je lahko pomoč psihoterapevta najboljša izbira, saj lahko paru pomaga izboljšati komunikacijo in premagati to oviro.

You may also read!

Izboljšana spolnost s Kamagra gelom

Z gelom Kamagra do izboljšane spolnosti

Moški po 40. letu starosti pri sebi začenjajo opažati določene spremembe, ki pa se ne tičejo zgolj nekaj sivih

Read More...
Nevarnost debelosti

Zakaj je debelost lahko zelo nevarna?

Prekomerna telesna teža ali debelost že dolgo časa ni več zgolj estetska napaka, pač pa se ljudje čedalje bolj

Read More...
Astma

Kako živeti z astmo?

Pri astmi gre za kronično vnetno bolezen, zaradi katere pride do vnetja dihalnih poti in s tem do težav

Read More...

Mobile Sliding Menu